Faculty Approval

  

Stop Press:  Diocese Go Ahead for the Annexe

 On Friday 10th November 2017 the Chancellor of the Diocese signed the Faculty which grants us the authority to move ahead with construction of the Annexe on the north side of the church which will become St. Mary’s Church Centre.  A signed and sealed copy of the document is now in our hands and Nick Rule, our architect, is arranging for contractors to begin work as soon as possible. 

Work will certainly begin in the week commencing 20th Novmeber. The first requirement is to remove the Yew tree at the centre of the site. It will be felled, its stump ground-out, and all gravestones in the area will be removed to allow the site to be levelled.  This will enable the construction crew to begin digging out holes for the pads which support the foundation slab.

The gravestones will in due course be re-sited in the Churchyard, mostly along the wall, which is being renovated following earlier storm damage.

Our message is quite simple.

Rejoice! Work is at last underway

21C - Annexe

The Annexe constitutes the second phase of the overall 21st Century Project.  The last element of the reordering - the installation of the new Audio/Visual system -  which constituted the first phase, was completed in July 2015.  The planning application for the Annexe was submitted to Wokingham Borough Council in August 2015. These illustrations, plans, and supporting documents were on display in St. Mary's Church from August 30th. In February 2016,  Wokingham Borough Council granted consent for the Annexe proposals set out in our planning application. We can now proceed with the necessary detailed design work covering the quality and scope of all aspects of the building project.

 

The Annexe will be on the north side of the Church, abutting the outside walls of the Lady Chapel and the Parish Office. The main reception area and the front entrance for visitors will be adjacent to the Parish Office with pathway access direct from Mill Green. Access from the Nave will be through the North Door and a short pathway into the rear of the Annexe.  The meeting area will be partitioned into two rooms divided by a folding screen. It will adjoin the reception area together with the kitchenette facility and toilets.

Convenient access from the Parish Office enables the meeting rooms to double on weekdays as offices for the clergy/voluntary workers. The annexe will offer advantages for mid-week meetings, such as Christianity Explored, that have not previously been properly accommodated, and will provide space for discrete discussion groups where people can talk and pray in a calm and uncrowded environment. The larger room will embody integral storage space.

The Hannen Room will continue to be used routinely for children’s activities on Sundays and be available for use by the Church and for Village activities during the week.

Annexe Planning Progress

February 2016 Progress to date - Approval of Planning Application:

On 8 February 2016, Wokingham Borough Council granted consent for the Annexe proposals set out in our planning application that was submitted in September of last year. We can now proceed with the necessary detailed design work covering the quality and scope of all aspects of the building project. This would include such matters as the specification of the piling required to support the building and the involvement of the Diocesan Archaeologist in resolving attendant graveyard issues. It may take 3 months to clarify these points and process a faculty through to the Diocesan Registrar who will authorise the work. 

The design lends itself to breakdown of the construction into two distinct elements: 

  • Completion of the shell starting with the piling and floor slab, the steel based frame, the cladding and roof plus the underground drainage is planned to take 4 to 5 months altogether.   ·         
  • Fitting out of the interior, wiring, plumbing and heating, joinery and decoration could follow on over an additional 3 to 4 month period. 

The two elements are almost the same in terms of cost within the overall budget of £400,000, which includes the £50,000 emergency reserve. There is therefore an opportunity to press ahead with the shell once £200,000 becomes available. The Appeal already stands at £70,000.

The design team, Nick Rule the Architect and Martin Macro the Quantity Surveyor, consider the cost and contract management of this project to be well suited to their combined capabilities and experience.

Previous Progress note - September 2015

  • Support from English Heritage after ongoing design development May to June 2015·
  • Preliminary discussion completed with Wokingham Conservation Officer 1 July 
  • Support from Diocesan Advisory Committee on 20 July to submit planning application.·
  • Planning application submitted to Wokingham Borough Council w/c 17 August
  • Appeal presently totals  £70k following re-ordering phase completed May

A further page deals with the financial aspects of the Project - the costs of the planned developments, and information on how you may make your practical contribution to ensuring that the plans reach fruition. Or you may donate directly through mydonate:image

 

    Annexe Design

    Key design features

    The design is restrained but modern and uses natural materials to sit calmly alongside the important historic Church. A small memorial garden will be formed between the North porch of the Church and the new annexe.

    The main frame of the new building is in steel sections and enables fast construction and clear internal spaces for flexibility of layout in the future. The roof is clad in pre weathered copper sheet with bonded insulation below and a traditional standing seam jointing detail. The gutters are integral to the edge of the roof. The frame is clad externally in glass reinforced moulded concrete panels and the non load bearing walls that make up the external envelope are timber framed and clad in self coloured render faced panels and highly insulated for energy conservation.

    Windows and doors are formed in stained European oak and the North facing and West facing meeting rooms have full height glazed external walls that make the interiors well lit and allow views over the Churchyard.

    The East lobby hallway has a doorway link through the Parish office to the North Chapel. The North Porch has been reopened and access provided to the Church Yard and West entrance of the annexe.

    Preview of the proposed Annexe to St. Mary's Church

    Computer generated image of new annexe building from the North Church yard 

    image










    Computer generated image of the new annexe from the West Church yard :

    image










    Computer generated image of the meeting room interior of the Annexe

    image












    Annexe Interior Layout with summary of facilities and fittings

    image


    We are a Fairtrade Parish
    Parish Office

    Mill Green,Station Road, Wargrave, Berkshire, RG10 8EU       Tel: 0118 940 2300       Email:
    CCL Licence No: 197754      Registered Charity 1129390
    For queries or help about this site, contact

    Having trouble reading the text on this page? Larger Font | Normal Font
    Powered by ChurchBuilder